“Wat zal ik nu eens gaan doen?” Dat is iets wat Anita van Gelder-Keijl zich niet snel hoeft af te vragen. Ze heeft een drukbezet leven. Ze is professioneel ‘winstadviseur’ met een vrijwel fulltime baan, waarin ze ondernemers helpt hun bedrijf financieel gezond te maken en te houden. Daarnaast is ze voorzitter van muziekvereniging ‘De Eendracht’ en missionair ouderling in de Pauluskerk in Wezep. Getrouwd met Alex, moeder van twee dochters en oma van een bonuskleinkind. Bovendien, vandaar dit interview, is Anita vrijwilliger bij de stichting Schuldhulpmaatje waar ze mensen helpt om privé gezond te worden en te blijven.

“Hoe ik dat allemaal doe? Ik probeer altijd te kijken naar wat er wél kan. Of het nu om coronabeperkingen gaat, om teruglopend kerkbezoek, financiële problemen of een volle agenda. Ik probeer altijd om te denken: wat voor mogelijkheden biedt een lastige situatie? Het is een keuze om zo in het leven te staan en dan ga je die positieve kanten ook steeds makkelijker zien.” Anita is 4,5 jaar geleden via een ‘talentenmarkt’ in de kerk in contact gekomen met Johan van der Kruk, de toenmalige coördinator van Schuldhulpmaatje. “Ik zag een mogelijkheid om mijn professionele vaardigheden in te zetten voor een stukje vrijwilligerswerk. Ik vind het belangrijk om als een goede rentmeester mijn talenten in te zetten om de wereld een beetje mooier te maken. En in dit werk kan ik mensen helpen om meer ruimte te krijgen en ook weer oog te krijgen voor de mooie kanten van het leven.”

De regie terugpakken

Door allerlei omstandigheden kan het gebeuren dat mensen verzanden in financiële problemen. Dat is bij heel wat mensen het geval, zeker in deze tijd. Dan is het niet zo makkelijk om de mooie kanten van het leven te zien. Maar door je op tijd zich te melden – bijvoorbeeld via het Financieel Spreekuur – kan je vaak erger voorkomen. “Het doel is dat mensen zelf de regie weer kunnen terugpakken, maar eerst luisteren we. Begrip is belangrijk. We complimenteren de mensen ook altijd als ze de moed hebben gehad om aan te kloppen. Vervolgens proberen we rust te creëren en tijd te winnen.”

Vertrouwen

“Ik vind het altijd fijn als mensen geholpen zijn. Zoals laatst een alleenstaande moeder met kinderen, die het allemaal niet meer rond kreeg. Natuurlijk zat er een hele geschiedenis achter. Maar ik begin met een compliment te geven: ‘Wat goed dat je contact hebt gezocht’. Begrip is belangrijker dan een volledig beeld. Ik ga uit van vertrouwen. En door vragen te stellen over hoe ze haar problemen zou kunnen oplossen, hoefde ik vrijwel geen adviezen te geven. Na verloop van tijd had ze alles weer op een rijtje. En dat is prachtig. Ook al ben je dan meestal al een hele tijd verder.”

Ruimte

Er zijn altijd meer vrijwilligers nodig. Anita geeft als tip: “Ben jij degene die thuis graag de administratie doet en je houdt van mensen, dan is dit misschien ook een zinvolle vrijwilligerstaak voor jou. Je doet er behalve je klanten ook jezelf een groot plezier mee! De mensen die hun leven weer op orde hebben, krijgen zelf ook weer ruimte om hun talenten in te zetten. Misschien zit er wel een vrijwilliger voor Schuldhulpmaatje bij…”

SchuldHulpMaatje is een initiatief van de kerken in Nederland.
Vrijwilligers bieden hulp aan mensen die te maken hebben met
(dreigende) schulden. Zonder oordelen en snel. Om een vicieuze
cirkel van schulden te voorkomen, richten zij zich voor de langere
termijn (3 jaar) ook op zelfredzaamheid en bewust financieel
gedrag. En je mag bij een Maatje altijd opnieuw aankloppen voor
advies of hulp bij je financiën. Informatie via Hans van Leeuwen:
info@schuldhulpmaatjeoldebroek.nl.

Pin It on Pinterest