De Voedselbank. In deze tijd helaas meer nodig dan ooit! En het aantal klanten is door de oorlog in Oekraïne momenteel ruim verdubbeld. Hoe bijzonder is het dat deze organisatie voor 100% draait op vrijwilligers. Bij de Voedselbank Elburg Oldebroek, die vorige maand zijn 10-jarig bestaan vierde, zijn dat er zo’n kleine 80. Je hebt bijvoorbeeld de schoonmaakploeg, het chauffeursteam en de uitgifteploegen.

Een van die vrijwilligers is Johan Boer uit Wezep (70 jaar, getrouwd met Gerda, 5 kinderen, 6 klein-kinderen, bijna 50 jaar gewerkt bij Veldkamp Wonen in diverse functies). Hij maakt deel uit van een van de twee uitgifteteams voor Oldebroek en Wezep. Die zijn elke dinsdagmiddag te vinden in het pand aan ‘t Straatje in Oostendorp.

Uitgifteteam
Johan heeft eenmaal per 14 dagen ‘dienst’. “Even voor de middag komen we bij elkaar om alle producten, die via allerlei kanalen aan de Voedselbank zijn geschonken, in te pakken in kratten en koelboxen. Eerst wordt alles voor Oldebroek in de koelauto geladen en door de chauffeurs bij de klanten thuisgebracht.”

Hoogtepunt van de dag
Dat is het moment dat de ploeg even tijd heeft om samen een bakkie te doen. “Dat is natuurlijk het hoogtepunt”, grapt Johan. “De onderlinge sfeer is prima.” Na de koffie wordt alles klaargemaakt voor Wezep en daarna gaat het in kolonne naar het Noorderlicht, waar de kratten mooi op kleur worden neergezet, zodat alles bij de uitgifte gestroomlijnd verloopt. Op een prettige manier, want zoals een van de Voedselbankklanten laatst vertelde in de Veluwe Koerier: ‘Bij de Voedselbank voel ik me mens en geen nummer’.

Het enige verschil
Dat goede gevoel wordt sterk bepaald door de vrijwilligers, waarvan Johan er dus een van is. Hij doet dit werk bij de Voedselbank nu voor het derde jaar en hij geeft het desgevraagd het cijfer 8. “Het werk bij de Voedselbank is prachtig om te doen. Ik heb altijd in de verkoop gewerkt en het contact met klanten vond ik altijd prettig. Klanten stonden bij mij op de eerste plek. Je werd blij als een klant tevreden was met de aankoop die zij hadden gedaan. Met de klanten van de Voedselbank is het net zo. Het enige verschil is dat die niet voor hun situatie hebben gekozen.”

Basis van het leven
Johan heeft zijn hele leven hard gewerkt, in zijn baan en daarnaast. Hij voldoet aan het beeld dat we vaak tegenkomen: mensen die veel doen, willen er vaak nog wel iets bij doen. Zo is Johan niet alleen actief bij de Voedselbank, maar is hij ook vrijwilliger op IJsselvliedt en als ambassadeur van de stichting Happy Holiday. Vorige week ontving hij tot zijn grote verrassing uit handen van burgemeester Tanja Haseloop een koninklijke onderscheiding. Zorg voor de ander heeft Johan van huis uit meegekregen. En het past ook helemaal bij hem. “Het is echt iets van mezelf. Ik word er blij van als ik mensen kan helpen. Maar ik zie het ook als mijn taak. Mede vanuit mijn geloof. Het omzien naar elkaar zie ik echt als de basis van het leven”.

Voor verdere info over de Voedselbank:
www.voedselbankelburgoldebroek.nl of de coördinator
Henk van Os, 06 – 22 50 85 93, info@voedselbankelburgoldebroek.nl

Pin It on Pinterest