“Ik ben erg gericht op oplossingen en mag daarbij graag out of the box denken”. Aan het woord is Wim Stouwdam (bijna 60 jaar, twee kinderen en getrouwd met Wendy). Zo helpt hij bijvoorbeeld graag mensen om beter te leren ademen via zijn bedrijf PAKkansen, waarbij hij een voor velen verrassende kijk op CO2 hanteert. Hij biedt daarmee een oplossing voor mensen met onder meer luchtwegaandoeningen. Daarnaast heeft Wim een volledige baan bij een bedrijf dat kunststof- en (halsband) producten maakt en waar hij vaak originele ideeën aanlevert.

Dan zit de week wel vol, zou je denken. Maar bijna twee jaar geleden stond in deze krant een interview met Christien van ’t Ende en Johan Jobse van De Zonnebloem Wezep. En toen is Wim toch eens met Christien gaan praten. “Het feit dat ze twee huizen verder woonde, hielp wel. Ik vertelde dat ik vrijwilliger wilde worden. En toen ik hoorde dat er een vacature voor penningmeester was, zei ik dat ik dat ook wel wilde doen. Dat verraste haar, want er zijn niet zo veel mensen die een bestuursfunctie willen vervullen.”

Zo werd Wim niet alleen een Zonnebloem vrijwilliger die contact onderhoudt met een gast, maar ook bestuurslid. “Ik had al wat bestuurservaring, dus ik vond het niet zo’n punt.” Kijk, dat zouden er meer moeten zeggen!

Uitjes

Als vrijwilliger bij De Zonnebloem heb je in de eerste plaats regelmatig contact met een of meerdere gasten. Bij De Zonnebloem spreekt men namelijk van ‘vrijwilligers’ en ‘gasten’. Gasten zijn mensen van 18 jaar en ouder met een fysieke beperking. De Zonnebloem wil hen uit hun isolement halen en meer waardigheid geven. De vrijwilligers bezoeken de gasten thuis, nemen hen ergens mee naar toe en begeleiden bij uitstapjes.

Wim vindt de uitjes het mooist om te doen. “Zo hebben we dit jaar de Tulpenroute gereden op uitnodiging van de Rotary en een bezoek gebracht aan Ampies Berg in ’t Harde. Ook bezoeken aan Frida’s theetuin, Kalter aardbeien, de Ossenstal voor een lekkere pannenkoek en een herfstrondrit met de bus zijn fraaie voorbeelden van activiteiten. Het contact met elkaar, de verhalen die je hoort en de gezelligheid vind ik prachtig.” Wim merkt op dat hij de laatste tijd door tijdgebrek helaas minder aan huisbezoek toekomt.

Jongeren

De Zonnebloem is niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren met een lichamelijke beperking. “Op dit moment hebben we die in Wezep echter nog niet onder onze gasten”, geeft Wim aan. “Dat komt ook omdat we weinig jongere vrijwilligers hebben. Ik ben een van de jongsten, dus dan weet je het wel”. Het kan voor jongeren ook een mooie taak zijn om leeftijdsgenoten uit hun isolement te helpen. Dat vergroot ook je eigen wereld!

Oldebroek

Wim is erg gemotiveerd om zich in te zetten voor goede doelen. “We leven in spannende tijden en dan is het belangrijk om positief te blijven en aan positieve zaken mee te werken. Het werk van De Zonnebloem hoort daarbij!” Dat er momenteel in dorpskern Oldebroek geen Zonnebloem activiteiten meer zijn, vindt hij als getogen Oldebroeker daarom erg jammer. Wim hoopt met zijn oplossingsgerichtheid en creativiteit een bijdrage te kunnen leveren aan het werven van vrijwilligers in Oldebroek. Dan komen de gasten vanzelf ook wel weer…

Vrijwilligers zijn en blijven zeer welkom bij De Zonnebloem, afdeling Wezep! Ook is er op dit moment een vacature als secretaris (m/v) van bestuur. De werkbelasting is 2 tot 3 uur per week.

Stuur een e-mail naar zonnebloemwezep@gmail.com voor meer informatie over De Zonnebloem, afdeling Wezep.

Pin It on Pinterest