Elke vrijdag tegen twaalf uur ‘s middags komen er zo’n dertig ouderen naar De Huiskamer van Wezep in de voormalige Meidoornschool. Ze komen voor de maaltijd. Wie er dan steevast ook zijn, zijn Jenny Rotman en Henk Wiekens. Grote kans dat Henk de aardappelen heeft geschild en Jenny weer een ‘hemels toetje’ heeft gemaakt. Vrijwilligers Henk en Jenny zijn belangrijke krachten voor het reilen en zeilen van De Huiskamer, waar ze bijna elke dag te vinden zijn.

Die wekelijkse maaltijd in De Huiskamer van Wezep is erg populair bij de bezoekers. Jenny (59 jaar, getrouwd met Martin, moeder van twee jongens) en Henk (72 jaar, 9 jaar weduwnaar, drie kinderen, negen kleinkinderen) vertellen met groot enthousiasme over het belang van De Huiskamer. Henk vertelt dat Jenny hem echt uit zijn isolement heeft gehaald. “Ruim twee jaar geleden ging het niet zo goed met me.” Enige tijd na het overlijden van zijn vrouw werd er darmkanker bij hem geconstateerd. Gelukkig kon dat goed worden verholpen, maar Henk bleef geestelijk een hele tijd in de lappenmand zitten. “Jenny is mijn nicht en zij had me al een paar keer gezegd dat ik eens naar De Huiskamer moest komen. De eerste keren voelde ik me een vreemde eend in de bijt, maar langzamerhand ga je de mensen kennen en nu voel ik me hier echt thuis. En inmiddels gaat het een stuk beter met me!“

Het is hier echt gezellig

Jenny (‘Ik ben geen prater hoor!’) heeft al heel wat mensen gestimuleerd naar De Huiskamer van Wezep te gaan. Ze is echt een mensenmens en als ze het idee heeft dat iemand wel wat extracontact kan gebruiken, dan wijst ze diegene op De Huiskamer. “Het is hier echt gezellig. Je hoeft niks, maar door hier af en toe een kop koffie te komen drinken, voorkom je dat je in een isolement raakt”, leg Jenny uit. “Als je wilt, kun je ook je verhaal kwijt. Dat kan hier gewoon. Ik ben een poos mantelzorger geweest voor mijn moeder, die is vijf jaar geleden overleden. Ik wou dat er in die tijd al zoiets als De Huiskamer was geweest. Dat had ik haar zo graag gegund!”

Spil van de vrijwilligers

Jenny is echt zo’n vrijwilliger die je elke vereniging gunt. Tafeltennisclub TTV Wezep en de Van Limburg Stirumband kunnen er over mee praten. Jenny en Henk vormen echt de spil van de vrijwilligers en Liesbeth Smit, mede-oprichtster van De Huiskamer, draagt haar (en Henk) dan ook op handen. Gevraagd naar haar motivatie zegt Jenny: “Hoe was het ook alweer? ‘Wat jij wil dat anderen voor je doen, doe dat ook voor die ander’, toch? Dat probeer ik en als je dat doet dan merk ik dat ik zoveel terugkrijgt. Neem nou de maaltijd, de mensen zitten hierzo te genieten en zijn hier vaak zó dankbaar!” Henk kan het beamen. Hij heeft nu veel meer plezier in de dag en heeft weer meer structuur gekregen. “Ik vind het fijn te merken dat je hier gewaardeerd wordt”, zegt hij. “Ook als je zelf iets bedenkt dat gedaan moet worden. Eigen initiatief wordt op prijs gesteld. En als er dan iets gevraagd wordt, zeg ik niet graag nee!

”De Huiskamer van Wezep is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Adres: Meidoornpassage 16 in Wezep. Informatie: Liesbeth Smit, coördinator, tel. 06 30 76 51 05.

Pin It on Pinterest