Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat ze zich in het Nederlands kunnen uitdrukken.
Maar er zijn in Oldebroek toch zeker ruim 2000 mensen voor wie dat niet zo makkelijk is, ook al is Nederlands hun eerste taal. Daarnaast zijn er natuurlijk de vluchtelingen uit andere landen. Zij hebben ook moeite met onze taal. Het is dan goed om te weten dat er taalcoaches of taalmaatjes zijn! Twee van die taalmaatjes in Wezep zijn Aly van Zalk (67) en Lotte Kogelman (40). Zij zijn vrijwilliger geworden bij Taalpunt Oldebroek door een artikeltje in de Huis aan Huis.
Op de bovenverdieping van de bibliotheek in Wezep, waar het Taalpunt is gevestigd, vertellen Aly en Lotte er enthousiast over.
Aly begeleidt NT2’ers
Aly was werkzaam als laboratoriumanalist in de Business Intelligence, het verzamelen en analyseren van gegevens voor de gezondheidszorg. Na haar pensioen wilde ze actief bezig blijven. In een artikeltje in de Huis aan Huis las ze dat er een Taalpunt actief is in Wezep. “Dat sprak me aan. We kregen een eigen opleiding van vijf avonden en daarna kon ik aan de slag als taalcoach”, vertelt Aly. Ze begeleidt NT2’ers, dat zijn mensen voor wie Nederlands de 2e taal is. “Zo heb ik contact met een jonge vrouw uit Syrië, die hier graag haar werk als tandarts zou willen uitoefenen. Ze was goed bezig om bij Windesheim haar taalcertificaat op niveau A2 te halen. Door zwangerschap ligt dat echter nu wat stil. In deze tijd kan ik haar toch helpen met het op niveau brengen van haar Nederlands.”
Lotte begeleidt NT1’ers
Lotte begeleidt juist NT1’ers, mensen met Nederlands als 1e taal. “Ik heb bijvoorbeeld een jongen begeleid die hulp nodig had bij het schrijven van verslagen voor zijn opleiding. Door onze gesprekken is hij met sprongen vooruitgegaan. Op een gegeven moment had hij me niet meer nodig en kon hij alleen verder”, zegt ze. Mensen kunnen met allerlei hulpvragen komen. “Bijvoorbeeld een opa, die een kaartje naar zijn kleinkinderen wil kunnen schrijven of een meisje, dat hulp zoekt voor een sollicitatiebrief.” Lotte heeft MS en kan zich daardoor niet lang achter elkaar concentreren. Haar werk in de jeugdhulpverlening kan ze niet meer doen. Een paar jaar geleden deed ze niet veel meer. Maar Lotte las datzelfde artikeltj ein de Huis aan Huis met de oproep voor taalcoach. En toen dacht ze: “Ja, dat is iets voor mij. Niet te lang achter elkaar bezig zijn. Contact met mensen hebben en bezig zijn met taal. Dat vind ik leuk.” En nu vindt ze het mooi om mensen te zien groeien in zelfvertrouwen omdat ze het Nederlands beter beheersen.
Taalcafé in Wezep
Naast de individuele begeleiding is er ook het Taalcafé. Elke maandagmorgen komen voornamelijk NT2’ers in MFC De Brinkhof bij elkaar om wat te drinken en met elkaar te oefenen in het Nederlands. Aly is ook daar een van de begeleiders: “Het is allemaal heel laagdrempelig. We zijn geen juf, je hoeft geen examen te doen. Het gaat erom dat we praten over concrete gebeurtenissen, waarin de deelnemers het Nederlands beter leren gebruiken.”
Aly en Lotte zijn uiterst gemotiveerde vrijwilligers. En dat dat in hun geval met taal te maken heeft, past helemaal bij hen. Want zoveel is inmiddels wel duidelijk: taal is, zeg maar, echt hun ding!
Heb je ook iets met taal en wil je wat voor anderen betekenen? Of wil je juist de Nederlandse taal beter leren beheersen, als NT1’er of NT2’er? Meld je dan aan bij Barrie Nitrauw, via tel.06 457 068 01 (tijdens spreekuren). Whatsappen kan ook of mail naar taalpuntoldebroek@bibliotheeknoordveluwe.nl. Het spreekuur is op maandag, 14.00 – 16.00 uur en op vrijdag,17.00 – 19.00 uur. Op de bovenverdieping van de bibliotheek in MFC De Brinkhof (Mariënrade 3, Wezep).