“Ik vind het leuk om in het dorp bekenden tegen te komen die ik eerder als statushouders heb mogen begeleiden!” Aan het woord is Tineke van der Horst (71), inmiddels alweer zeven jaar vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Oldebroek. Haar collega-vrijwilliger Marijke van Pijkeren (69) beaamt dat. “Laatst zag ik een cliënt van tien jaargeleden voor mijn deur langslopen. Ze leek iets te zoeken. Eenmaal buiten bleek dat ze haar poes kwijt was. Zo hadden we na jaren weer even contact rond een verloren kat.”

Zo’n 12 vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Oldebroek geven maatschappelijke begeleiding aan statushouders

(vluchtelingen die asiel hebben gekregen) die in Oldebroek komen wonen. Marijke doet het werk al 11 jaar en Tineke ruim 7 jaar. Marijke is naast haar vrijwilligerswerk altijd ‘voornamelijk huisvrouw’ geweest en Tineke is gepensioneerd zorgbegeleider. Beiden kozen ervoor om naast hun inzet voor de ‘eigen’ medebewoners ook iets voor nieuwkomers te doen.

Gezinshereniging Eritrese vrouwen

Tineke helpt op belastingtechnisch gebied en is maatschappelijk begeleider. Marijke ondersteunt juist weer op het juridische vlak. Marijke: “Ik hou me voornamelijk bezig met gezinsherenigingen. Dat speelde heel erg in 2016. Er kwam een groep Eritrese vrouwen in Wezep die dat bijna allemaal hadden aangevraagd. Dat was veel werk en ik ben me daar steeds meer in gaan verdiepen. ”Tineke vult aan: “We hebben veel voor hen kunnen betekenen. Diverse gezinnen zijn herenigd, de meesten hebben werk of zijn bezig met scholing. Ook zijn er heel wat verhuisd naar een eigen woning of kamer.”

Veel documenten voor de IND

Voor een gezinshereniging vraagt de IND heel veel formulieren. Marijke: “Dat valt niet altijd mee. Als er bijvoorbeeld wel een kerkelijke huwelijksacte is, maar geen burgerlijke, dan kan dat problemen opleveren.” Is Marijke nooit wantrouwig? “Ik heb misschien ook wel eens mijn vragen, maar ik sta altijd aan de kant van de statushouder. Ik ben er voor hen!” Gezinshereniging kan ook belastingtechnische gevolgen hebben. Tineke legt uit: “Een ongehuwde moeder met kinderen krijgt meer kindgebonden budget. Dus als wordt vastgesteld dat ze al jaren getrouwd was, moet het teveel worden terugbetaald.”

Een kindje van drie jaar

Behalve Eritreeërs zijn er in Oldebroek statushouders uit allerlei landen geweest. Marijke en Tineke lepelen op: “Syrië, Jemen, Afghanistan, Turkije, Guinee, Irak, Iran, Pakistan en zelfs Jamaica. Oorlog, onderdrukking, gevaar vanwege geaardheid … het komt allemaal langs.” Ze helpen mensen die uit heel moeilijke situaties komen en het in hun nieuwe situatie lastig vinden om voor zichzelf op te komen. Tineke en Marijke zijn beiden erg gemotiveerd en ervaren ook veel voldoening. “Ik vond het heel bevredigend om enkele Eritrese vrouwen aan een eigen woning te helpen. Met een paar heb ik nog steeds contact. Dat vind ik mooi”, zegt Tineke. Marijke staat bij gezinshereniging vaak zelf ook op Schiphol om met de moeder een achtergebleven kind op te halen. “Bijvoorbeeld laatst een kindje van drie jaar”, memoreert Marijke. “Als zo’n kleintje dan wordt overgedragen aan de moeder, weet je weer waar je het voor doet!”

Vrijwilliger worden of vragen over vreemdelingenwetgeving, materiële rechtspositie of inburgering? Neem contact op met Vluchtelingenwerk Oldebroek via 038 376 93 94 of kom langs bij MFC De Brinkhof, Mariënrade 3 in Wezep. Inloopspreekuur: donderdag van 10.00 – 12.00 uur.

Pin It on Pinterest