De gemeente Oldebroek kent vele vrijwilligersorganisaties, die iets voor de inwoners van Oldebroek willen betekenen. Het Platform Informele Ondersteuning stelt deze graag aan u voor. Zodat u weet bij welke organisaties u terecht kunt voor dienstverlening, ondersteuning en hulp. Deze maand: humanitas en Schuldhulpmaatje. Samen onderdeel van het Financieel Spreekuur.

De ruim dertig vrijwilligers van Humanitas en Schuldhulpmaatje helpen jaarlijks honderd Oldebroekse huishoudens uit de financiële problemen. Sinds november vorig jaar werken Humanitas en Schuldhulpmaatje ook samen in het Financieel Spreekuur van het Sociaal Team Oldebroek, waar ze veel mensen direct kunnen helpen. Voor een klein deel van de hulpvragen schakelen zij de professionals van Stimenz (maatschappelijk werk) of Westerbeek (Schulddienstverlening) in.

Liesbeth Smit, coördinator en al vijf jaar het gezicht van Humanitas in Oldebroek, is blij met het Financieel Spreekuur: “Het is goed dat we op deze manier bij elkaar zitten. Voor de hulpzoekers is dat veel duidelijker. Ze hoeven geen ingewikkelde digitale zwerftochten meer te maken: hier word je gewoon geholpen. En als het nodig is, krijg je een vrijwilliger, die jou gaat begeleiden in de rust van je eigen huis”.

Niet wachten

Jaap van Voorthuijsen is de coördinator van Schuldhulpmaatje. Hij hoopt vooral dat mensen veel sneller hulp gaan zoeken: “Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem en hoe heftiger de stress. Ik zie heel veel schroom bij mensen om hulp te vragen. Financiële stress heeft enorme gevolgen voor je persoonlijke leven en helaas onderschatten veel mensen dat.”

Verschillende smaken

Humanitas en Schuldhulpmaatje zijn in Oldebroek allebei ongeveer even groot. Hoewel ze hetzelfde werk doen zien Liesbeth en Jaap elkaar niet als concurrenten. “Het is juist goed dat we naast elkaar bestaan”, zegt Liesbeth. “De een geeft de voorkeur aan een kerkelijke organisatie als Schuldhulpmaatje en een ander voelt zich prettiger bij het neutrale Humanitas.” Daar is Jaap het mee eens: “Hoe beter je je op je gemak voelt, hoe makkelijker je geholpen kan worden! Bij het Financieel Spreekuur maken we dat onderscheid trouwens niet”, vult hij aan. “We wisselen elkaar af; de ene week hebben wij dienst, de andere week is dat Humanitas.”

Corona

Volgens Liesbeth staan veel huishoudens er slecht voor vanwege de coronacrisis. “Het Financieel Spreekuur bleef maandenlang gesloten en vrijwilligers mochten niet meer bij de mensen thuis komen. Het aantal nieuwe aanmeldingen daalde dramatisch!” Intussen zijn veel coronamaatregelen versoepeld en het Financieel Spreekuur is weer geopend. “Neem gewoon contact op”, zegt Jaap. “Je hoeft je nergens voor te schamen en alles wat je zegt is vertrouwelijk!”

In contact met het Financieel Spreekuur?

Vanwege de coronamaatregelen is er nog geen inloopspreekuur. Wel is het Financieel Spreekuur telefonisch bereikbaar. Elke vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur op 0525 63 83 33. Mailen kan ook naar sociaalteam@oldebroek.nl. We proberen uw vragen zoveel mogelijk telefonisch of via de mail te beantwoorden. Als het echt nodig is, plannen we een afspraak met u in.

Contact met het PIO

Heeft u vragen of suggesties voor het PIO? Deze zijn welkom via tel.038 844 00 58 of 06 44 86 77 76 (Kees de Jong) of via mailadres:pio.oldebroek@gmail.com (Ina Mol)

Pin It on Pinterest