Het is ongeveer een jaar geleden dat we zijn gestopt met deze rubriek. Inmiddels hebben we de pen weer opgepakt om u te informeren over gebeurtenissen en activiteiten die voor u het lezen waard kunnen zijn. In deze eerste nieuwe editie maakt u kennis met een mooie activiteit van de Huiskamer van Wezep.

Op zondag 5 mei is er in het hele land op veel plaatsen (ruim 700) een zogenoemde Vrijheidsmaaltijd georganiseerd. Met deze maaltijd vieren we samen 5 mei en proosten we op onze vrijheid. Zo ook in De Huiskamer van Wezep op hun nieuwe locatie aan het Meidoornplein. Vrij veel mensen hadden zich aangemeld, waardoor de ruimte goed gevuld was.

De Vrijheidsmaaltijd werd geopend door raadslid Henk Kemp. Waarbij hij een toost uitsprak op de vrijheid: “We moeten blijven herdenken en ervoor zorgen dat de nieuwe generaties dit ook blijven doen.” Daarna vertelde Huiskamer coördinator Liesbeth Smit over alle hulptroepen bij de verbouwing van het pand. Alle etenswaren waren een schenking van verschillende winkeliers, waarvoor zeer veel dank. Carla Mantel had er een uitgebreid lunchbuffet van gemaakt. Hier werd door iedereen heerlijk van genoten.

Wat betekent bevrijding of vrijheid voor u?

Een aantal deelnemers aan de Vrijheidsmaaltijd reageert op deze vraag. We koesteren allemaal onze vrijheid, ieder op zijn of haar eigen manier.

Mieke

“Kunnen denken en zeggen wat je voelt, je eigen mening kunnen geven, maar altijd met respect voor die van de ander. We moeten met elkaar bewust zijn van hoe kwetsbaar vrijheid is en het bewaken. Mijn familie is in de oorlog actief geweest in het verzet.”

Gerrie

“Kunnen doen wat je wilt in vrijheid, zeggen wat je denkt en voelt, zonder angst te hoeven hebben. In veel landen wordt je nu al niet in vrijheid geïnformeerd, waardoor je ook geen vrije gedachten meer kunt vormen.”

Johannes Zielhuis

“Dan denk ik aan mensen, dat we elkaar vrij moeten laten. Elkaars mening respecteren, maar ook zelf vrij zijn om te denken wat je wilt. Anderen leren waarderen om hun overtuiging. Ik ben dankbaar voor alle mensen die zonder eigenbelang hebben gestreden voor onze vrijheid. Die vrijheid gun ik iedereen, zonder oordeel. Als jongen kwam ik in de oorlog een jonge Duits soldaat tegen, hij huilde. En toen ik vroeg waarom zei hij dat hij naar zijn moeder wilde! Hij was ook maar gestuurd, hè.”

Een dame op respectabele leeftijd

“Ik was heel jong toen de oorlog uitbrak en mijn vader afgevoerd werd naar eerst het Oranjehotel, en later door naar Keulen, waar hij gevangen gezet werd onder de Dom. Uiteindelijk is hij tewerkgesteld in Duitsland. Godzijdank heeft vader de oorlog overleefd en kwam hij thuis aan het eind van de oorlog. We lagen in de bedstee toen de deurtjes werden geopend en daar stond vader… Wij leven in een heel vrij land!”

De Huiskamer van Wezep is een kleinschalig inloophuis. Inwoners kunnen elkaar ontmoeten, een eigen activiteit organiseren, gezellig bezig zijn of een kop koffie drinken. Er zijn vaste wekelijkse activiteiten en iedere maand zijn er een Repaircafé en de gespreksgroep Moedige Moeders. Het is een plek voor jong en oud. Kijk op www.dehuiskamervanwezep.nl voor alle activiteiten. Mail naarinfo@dehuiskamervanwezep.nl voor meer informatie of kom langs op het Meidoornplein 81 in Wezep. Ook vrijwilliger worden? Graag!

Pin It on Pinterest