Zodra je de gezellige huiskamer van Heleen Zielhuis (77 jaar) aan de Turfhorst in Wezep binnenkomt, zie je dat ze genoeg afleiding heeft . Er staan een piano, een harp en veel boeken. En inderdaad: ze speelt graag piano, elf jaar geleden heeft ze een paar jaar harples gehad en ze houdt van lezen. “Ik hoef me zeker niet te vervelen”, zegt ze dan ook, “maar toch vind ik het erg fijn om vrijwilligerswerk bij Buurthuiskamer De Klinker te doen. Het is fijn om mensen te ontmoeten, iets dat niet vanzelfsprekend is als je alleen bent.”

In april overleed Markjan, de echtgenoot van Heleen. Hij had Alzheimer, kreeg twee herseninfarcten en bracht daardoor zijn drie laatste jaren door in het naastgelegen verpleeghuis. In coronatijd was er honderd dagen lang alleen maar contact via het raam, dat was erg verdrietig. Gelukkig konden ze daarna weer samen stukjes gaan wandelen, met Markjan in de rolstoel. Zo belandden ze vorig jaar in De Klinker, de buurthuiskamer en tweedehandskledingwinkel van het Leger des Heils in Wezep. Heleen kwam daar in gesprek met coördinator Wim Rouw. Toen hij hoorde dat ze vroeger een vintage kledingwinkel had gerund gaf Wim direct aan dat hij haar zocht! En zo kwam Heleen bij De Klinker te werken.

Werken in De Klinker is mooi

“Ik ben de laatste jaren wel gewend geraakt aan het alleen wonen, maar ik vind het sinds Markjan’s overlijden lastiger om alleen te zijn. Ik vertoon ook een soort uitstelgedrag bij het oppakken van allerlei zaken, zoals harplessen. En mijn (klein)kinderen wonen niet naast de deur. Ook daarom vind ik werken in De Klinker zo mooi. Ik word er blij van en kan mijn gedachten verzetten. Ik help klanten zo goed mogelijk en hou de winkel netjes. En soms kun je even bij een kop koffie een praatje maken.”

Altijd iets om handen

Heleen houdt ervan om bezig te zijn. Zodra ze in haar appartement kwam wonen, richtte ze een bewonersvereniging op, waarvan ze nog steeds de secretaris is. Ze organiseerde koffieochtenden voor vrouwen, was betrokken bij de zogenaamde ManVrouw dagen en presenteerde op LocoFM een paar jaar zowel het zondagse kinderprogramma als ‘Nog altijd wordt verteld’. En nu vindt ze het mooi dat ze door haar ervaring met de eigen kledingwinkel als vrijwilliger bij De Klinker meedraait. “Het is erg leuk werk. Vlak voor de verbouwing gaven we korting en mocht alles voor één euro weg, het heeft echt even stormgelopen. Dat vond ik prachtig. Maar het is bijvoorbeeld ook een uitdaging om die ene meneer die altijd om korting vraagt, op een vriendelijke maar duidelijke manier, te vertellen dat dat bij onze prijzen echt niet de bedoeling is. Soms loopt hij dan weg, maar soms komt hij weer terug en koopt toch wat! Ook het onderlinge, vaak heel persoonlijke, contact als vrijwilliger doet me goed.”

Vrijwilligerswerk, een aanrader

Bij De Klinker is men blij met dit soort vrijwilligers, ook als ze geen eigen kledingwinkel hebben gehad. Er zijn altijd weer nieuwe nodig, want door ziekte of andere oorzaken moeten vrijwilligers soms een tijdje of helemaal stoppen. Heleen vindt het een aanrader: “Je wordt er nooit slechter van. Het doet jezelf goed. Je wereld wordt er groter door en je werkt samen aan een goed doel!”

Help mee (in de Warme Kamer)

De Klinker doet mee met de Warme Kamers-actie om mensen die het thuis te koud hebben, vanwege de energiekosten, een warm plekje en een kop koffie of thee aan te bieden. Om de openingstijden te kunnen verruimen heeft De Klinker meer vrijwilligers nodig. Kijk ook op legerdesheils.nl/warmekamers.

Vrijwilliger worden?

Neem contact op met Wim Rouw via wim.rouw@legerdesheils.nl of 06 20 43 98 05 voor meer informati e. Of loop net als Heleen eens langs bij De Klinker, Klimopstraat 1 in Wezep.

Pin It on Pinterest