Thuis bij Wim (66), vrijwilliger bij Stichting Ontmoeting, valt het oog meteen op een grote foto aan de muur met daarop een flinke groep mensen. Een familiefoto van Wim met zijn vrouw, zijn 9 kinderen en toen nog 29 − inmiddels 30 − kleinkinderen. Heeft een opa met zóveel kleinkinderen nog wel tijd om ook nog vrijwilligerswerk te doen? Wim aarzelt niet: “Juist omdat wij dit gezin mogen hebben − zonder de problematiek waar Stichting Ontmoeting zich mee bezighoudt − wil ik graag mensen helpen, die wél met problemen te dealen hebben.

”Wim heeft altijd in de techniek gewerkt en was, tot een paar jaar geleden, dealermanager bij een grote leverancier van luchtcompressoren. Hij kreeg na zijn prepensioen meer tijd, die hij zinvol wilde vullen. Het was het niet zo gek dat Wim zich toen als vrijwilliger meldde bij Stichting Ontmoeting: “Ik was jaren geleden betrokken geraakt bij het plaatselijke comité van Ontmoeting. Ik kende de organisatie dus al.”

Blanco ingestapt

Het maakte Wim niet zoveel uit, wát hij zou gaan doen. “Ik heb me blanco aangeboden. Het bleek dat er vooral behoefte was aan ‘maatjes’. Maatjes bezoeken mensen die eenzaam zijn en wel wat ondersteuning kunnen gebruiken, naast de professionele zorg. Dat leek me ook mooi om te doen, zeker nadat we een training van 2 avonden hadden gekregen. Met thema’s als het respecteren van grenzen, communiceren met je cliënt, et cetera. Echt goede handvatten. Na afronding van de cursus kreeg ik mijn cliënt toegewezen.”

Technische belangstelling

Wim bezoekt zijn cliënt, een alleenstaande man, nu alweer anderhalf jaar. Het eerste bezoek was samen met de coördinator. Wim vertelt: “We belden aan, een doorsnee rijtjeshuis, en werden binnengelaten. Ik schrok een beetje van wat ik zag. Het was heel anders dan wat ik gewend ben. Er lagen allerlei spullen in de woonkamer, onder andere een apparaat waar we allebei technische belangstelling voorhadden. Daardoor volgde een leuk gesprek en de sfeer was meteen best goed.” Had Wim aanvankelijk zijn reserves, na dit eerste bezoek waren die verdwenen. “Bij het weggaan bedacht ik me: aan de buitenkant van zo’n rijtjeshuis zie je niks bijzonders. Toch woont daar iemand − een mens als iedereen die dreigt vast te lopen in zijn leven. Wat goed dat ik iets voor hem mag betekenen.”

Er voor hem zijn

Wat betekenen de bezoekjes van Wim voor zijn cliënt? “Dat regelmatige uurtje met mij vindt hij fijn. Hij is ontzettend slim en handig, maar leeft sociaal volkomen geïsoleerd. Hij durft nooit buiten te komen, maar ik probeer hem weleens ergens mee naar toe te nemen. En soms lukt dat ook. Dat is dan wel weer een positieve ervaring. Maar ik heb verder geen doelen. Ik ben er gewoon voor hem. En ik merk aan hem, dat hij mijn bezoekjes waardeert.”

Wisselwerking

Hoe ervaart Wim zijn vrijwilligerswerk? “Ik leer er zelf veel van. Ik krijg meer mee van wat er in de samenleving gebeurt en ik zie wat mijn beetje inzet voor betekenis heeft. De balans is positief. Ik ontvang meer terug dan wat ik geef. Dat wil ik graag in dit gesprek door laten klinken. Vrijwilligerswerk loont!”

Bij Stichting Ontmoeting is iedereen welkom om vrijwilliger te worden, ongeacht leeftijd of opleiding. Vastgelopen mensen worden door ons ondersteund om hun leven weer op orde te krijgen. We leren hen weer op eigen benen te staan, relaties aan te gaan en te onderhouden en de juiste keuzes te maken. Zo krijgen ze weer perspectief in hun leven. Ook vrijwilliger worden? Neem contact op met Marjan Visser via 06 815 164 54 of mvisser@ontmoeting.nl. Kijk ook eens opwww.ontmoeting.org.

Pin It on Pinterest