De gemeente Oldebroek kent vele vrijwilligersorganisaties, die iets voor de inwoners van Oldebroek willen betekenen. Het Platform Informele Ondersteuning stelt deze graag aan u voor. Zodat u weet bij welke organisaties u terecht kunt voor dienstverlening, ondersteuning en hulp. Deze maand: ZorgSaam Oldebroek.

ZorgSaam Oldebroek is een vrijwilligersproject in de gemeente Oldebroek. Dit jaar bestaan het 5jaar. ZorgSaam Oldebroek zet zich in om meer betrokken aandacht voor elkaar te hebben in Oldebroek. Dat doen ze door maatjes te koppelen aan mensen met een klein sociaal netwerk. Bijvoorbeeld voor een kop koffie, een goed gesprek, een spelletje of steun bij een doktersbezoek. Een klein gebaar met een groot effect. Want eenzaamheid zie je vaak niet, maar is er wel. Ook in uw omgeving.

Maatje tegen eenzaamheid

40% van de volwassenen voelt zich wel eens eenzaam. Dit percentage geldt ook voor de inwoners van Oldebroek. 8% daarvan voelt zich heel erg eenzaam. Als zij daarbij ook nog chronisch ziek of op andere manier beperkt zijn kan er sociale isolatie optreden. Dat geldt ook voor zwaar belaste mantelzorgers in onze gemeente. En vaak denken we dan aan oudere mensen, maar er zijn ook jongeren die hiermee te maken hebben. En in deze tijd van Covid-19 is dat actueler dan ooit. ZorgSaam Oldebroek wil hen graag een maatje aanbieden om die eenzaamheid en sociale isolatie te voorkomen. Bovendien vergroot het maatjesproject de onderlinge betrokkenheid in de gemeente.

Blij met een goede match

Bij het koppelen van maatjes aan hulpvragers wordt altijd geprobeerd een goede match te vinden. Coördinatoren Tineke en Joke: “We maken de match vaak op basis van intuïtie en de gesprekken die we voeren, wat past bij elkaar? Eigenlijk gaat dat altijd heel goed en zijn de contacten een groot succes. Sommige matches leiden soms zelfs tot vriendschappen. Matches meteen klik waarbij men van betekenis voor de ander kan zijn, motiveren ons. Daar word je toch blij van!”

Ook tijdens corona steun voor een ander

Ook tijdens de coronacrisis kunnen we wat betekenen voor een ander. Bijvoorbeeld even meegaan naar het ziekenhuis. Een kleine moeite kan dus al een groot verschil maken. Uiteraard wordt rekening gehouden met de richtlijnen, in de auto zitten ze schuin achter elkaar en dragen ze een mondkapje. Bij bezoeken thuis wordt 1,5 meter afstand aangehouden en een mondkapje gedragen bij binnenkomst en weggaan.

Sluit ook aan bij ZorgSaam Oldebroek!

ZorgSaam Oldebroek krijgt regelmatig nieuwe hulpvragen binnen, meer dan het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldt. Nieuwe maatjes zijn dus meer dan welkom! Nieuwsgierig geworden of aansluiten bij ZorgSaam Oldebroek als hulpvrager of vrijwilliger? Stel uw vraag of meld u aan via www.ZorgSaamOldebroek.nl of info@ZorgSaamOldebroek.nl of 06 22 28 45 65 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen9:00 en 12:00).

Contact met het PIO

Heeft u vragen of suggesties voor het PIO? Deze zijn welkom via tel.038 844 00 58 of 06 44 86 77 76(Kees de Jong) of via mailadres:pio.oldebroek@gmail.com(Ina Mol).

Pin It on Pinterest