SchuldHulpMaatje … Schuld: wat is schuld, wiens schuld is het, eigen schuld? Het is vaak zwaar beladen. Daarna komt Hulp: wie gaat helpen, hoe kan ik geholpen worden, of wat fijn dat ik hulp krijg! En dan is er nog Maatje: ik wil een maatje die mij kan bijstaan, waar ik raad kan vragen, bij wie ik mijn hart kan luchten. Een gevoel van vriendschap en veiligheid. Al met al een naam die zeer verschillende emoties oproept.

Wat doet SchuldHulpMaatje?

Het is een initiatief van de kerken in Nederland. Vrijwilligers helpenmensen met (dreigende) schulden. Ze helpen snel en zonder te oordelen. SchuldHulpMaatje richt zich ook op zelfredzaamheid en bewust financieel gedrag om – op de langere termijn – een vicieuze cirkel van schulden te voorkomen. Je mag altijd weer opnieuw aankloppen voor advies of hulp bij financiën.

Veel verschillende oorzaken

Er zijn ontzettend veel oorzaken waardoor iemand in de schulden kan komen. Vaak kan iemand hier zelf niets aan doen. De omgeving kan bijdragen, denk aan een scheiding, verlies van baan, ziekte, maar iemand kan ook in een verslaving terechtkomen. En de meeste verslavingen sluipen ongemerkt het dagelijkse leven binnen.

Bij schuld klinkt het altijd alsof iemand het aan zichzelf te danken heeft (eigen schuld). Dat is een van de redenen dat iemand met schulden zich schaamt en er niet voor uitkomt er dat hulp nodig is. Zo wordt het probleem alleen maar groter en raakt iemand steeds dieper in de schulden.

Ook zijn er mensen die moeite hebben met taal en daardoor brieven van bedrijven, overheden of belastingen bijvoorbeeld niet goed begrijpen. Hierdoor kunnen achterstanden in betalingen snel oplopen met schulden als gevolg. Allemaal voorbeelden van hoe iemand in de financiële problemen kan komen.

Hoe werkt SchuldHulpMaatje?

Elke locatie werkt met dezelfde aanpak. Deze is intern en in Nederland ontwikkeld. Het is een beproefde, effectieve en betrouwbare aanpak die ervoor zorgt dat:

  • elk Maatje deskundig getraind is én blijft
  • elk Maatje beschikt overeen Verklaring omtrent Gedrag (VOG)

Mensen worden in een zo vroeg mogelijk stadium bereikt, zodat schulden niet onnodig oplopen. Er wordt begeleid en ondersteund, maar de verantwoordelijkheid wordt nooit overgenomen.

Eerst wordt er gezorgd voor rust en overzicht. Daarna leert men hoe in de toekomst schuldenvrij te blijven. Niet alleen een heldere administratie komt ter sprake, maar ook financieel gedrag. Dat is onderdeel van preventie: voorkomen dat iemand in een vicieuze cirkel van schulden terechtkomt.

SchuldHulpMaatje in de gemeente Oldebroek

Wil je direct hulp of algemene informatie aanvragen? Neem dan contact op met Edwin de Nooijer en Dick Runherd via 06 264 502 77 of info@schuldhulpmaatjeoldebroek.nl. Kijk ook op www.schuldhulpmaatje.nl/oldebroek.

In een paar minuten weten hoe je er financieel voorstaat en of het nodig is om in actie te komen? Doe de test op www.uitdeschulden.nu/doe-de-test.

Pin It on Pinterest