Sjenny waakt bij terminale mensen

Het is alweer een paar jaar geleden dat Sjenny van Aller (66 jaar, getrouwd met Bart, drie kinderen en vijf kleinkinderen) aanwezig was bij een informatieavond over een nieuw op te zetten hospice. Ze kwam in gesprek met Karin Kreuger van de NPV – Zorg voor het leven. Het ging over één van de soorten vrijwilligerswerk bij het NPV: het waken bij terminale patiënten. Dat is precies wat Sjenny graag wilde doen. Ze vertelt er graag over, omdat dit niet iets is waar mensen als eerste aan denken als ze vrijwilligerswerk willen gaan doen.

“Ik vind het heel mooi werk. Dat komt vooral door mijn ervaring bij het waken bij mijn vader. Ik had altijd al een bijzondere band met hem. Hij was longpatiënt en kwam in Zandhove te wonen. Toen het duidelijk was dat hij ging sterven ben ik de laatste nacht bij hem gebleven. Er was niet veel communicatie, maar hij zocht regelmatig mijn handen ik kon merken dat het hem rust gaf. Dat heb ik als heel waardevol ervaren. Ik merk dat steeds weer als ik bij stervende mensen mag helpen bij het waken.”

Fysiotherapeute

Sjenny zal bij veel lezers in Wezep bekend zijn als fysiotherapeute. Door problemen met haar ogen moest ze dat werk opgeven. Inmiddels ziet ze gelukkig weer goed. Sjenny deed altijd al veel vrijwilligerswerk in de kerk, maar wilde nu wat extra’s doen. Het waken bij terminale mensen doet ze enkele malen per jaar. Het is bedoeld als aanvulling op wat familie en anderen kunnen doen. “Als de familieleden ‘s nachts kunnen slapen, kunnen ze overdag des te meer aan.”

Kunnen luisteren

De inzet voor anderen heeft Sjenny van huis uit meegekregen.“Mijn moeder was ook altijd in de weer in allerlei commissies. En ik doe het vooral omdat we zelf veel geluk ervaren en weinig zorgen hebben. Daar ben ik dankbaar voor. Je aanwezigheid in het huis van een stervende – naast de thuiszorg en de familie – helpt om rust te brengen. Je bent er voor de man of vrouw in het laatste stukje van zijn of haar leven, maar ook voor de familie. Er hoeven helemaal geen zware gesprekken te zijn, vaak juist niet. Het is belangrijk dat je kunt luisteren en er gewoon bent.”

Oog houden voor het leven

Begeleiding van stervenden is prachtig en dankbaar werk. Het is belangrijk dat mensen niet alleen hoeven te sterven en dat er vrijwilligers zijn die de familie daarin kunnen ondersteunen als dat nodig is. Veel mensen lopen weg voor de dood. Dat is begrijpelijk, maar juist rondom sterven en rouwen is het belangrijk dat je niet alleen komt te staan. Sjenny: “Door dit soort vrijwilligerswerk kun je veel voor anderen betekenen, groei je zelf als mens en blijf je oog houden voor het leven.”

De NPV komt op voor de beschermwaardigheid van het leven. Het aanbod bij de Mantelzorgondersteuning bestaat onderandere uit begeleiding naar arts / ziekenhuis, oppassen op de patiënt en medicijnen ophalen. Het aanbod Respijtzorg bestaat uit het ondersteunen van overbelaste mantelzorgers door een dagdeel of dagdelen op te passen en palliatieve ondersteuning te bieden. In noodgevallen ook ’s nachts. Wil je vrijwilliger worden of meer informatie, neem contact op met Karin Kreuger via karinkreugerlangerak@gmail.com of 06 12 12 02 14

Pin It on Pinterest