De gemeente Oldebroek kent vele vrijwilligersorganisaties, die iets voor de inwoners van Oldebroek willen betekenen. Het Platform Informele Ondersteuning stelt deze graag aan u voor. Zodat u weet bij welke organisaties u terecht kunt voor dienstverlening, ondersteuning en hulp. Deze maand: Taalpunt Oldebroek.

Deze week is het de jaarlijkse landelijke Week van Lezen &Schrijven. Extra aandacht gaat dan naar alle volwassenen die moeite hebben met onze taal. Barrie Nitrauw, Taalpuntdocent voor de gemeente Oldebroek, vertelt waarvoor iemand terecht kan bij het Taalpunt en Mare vertelt haar verhaal.

Heb je moeite met het lezen van een bijsluiter, het invullen van een formulier, het opzoeken van dat formulier op internet, het uitrekenen van hoeveel verf nodig is enzovoort. Dan heb je waarschijnlijk moeite met een basisvaardigheid taal, rekenen of digitaal. Voor al deze genoemde vaardigheden kun je terecht bij het Taalpunt.

Zo vertelde Mare, een jonge vrouw uit Wezep: “Doordat ik met mijn spreektaal veel kan verbloemen, had niemand in de gaten dat ik zes jaar leerachterstand en zware dyslexie heb. Maar een duidelijke en begrijpelijke brief kon ik niet zelfstandig schrijven. Met een sollicitatiebrief deed ik er zo lang over dat de baan al vergeven was. In 2018 heb ik besloten dat ik mijn schaamte opzij moest zetten en dit zo niet langer kon. Stichting Lezen en Schrijven stuurde mij naar het Taalpunt in mijn gemeente. Ik dacht dat zij er alleen zijn voor anderstaligen. Maar niets is minder waar, ik ben een van de vele“ Nederlanders” die moeite hebben met de Nederlandse taal. Na de intake werd ik gekoppeld aan mijn taalvrijwilliger. Samen gingen we kijken waar ik echt tegenaan liep. In mijn geval was dat brieven schrijven. Dus gingen we brieven schrijven en daarna samen beoordelen. Sparren om te zoeken naar de juiste woorden of naar een andere opzet. Op een gegeven moment zijn we overgestapt naar boekrecensies schrijven. Iets wat ik altijd leuk vond, maar nooit durfde te delen. Mijn liefde voor schrijven is terug en het is nu niet meer sparren en zoeken naar de juiste woorden, maar kijken naar welke woorden er beter passen.”

Mare sluit af met een quote: “Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft, het betekent dat je weigert op te geven.” (Charlie Mackesy).

Contact met het Taalpunt

Het Taalpunt is gevestigd in de bibliotheek van Wezep (boven).Zo nodig doet Barrie ook het eerste gesprek in Oldebroek, in de Talter. Tijdens dit gesprek wordt duidelijk wat iemand wil leren. Bezoekuren in Wezep: maandag 14.00 – 16.00 uur, vrijdag 17.00– 19.00 uur. Telefoonnummer (alleen bellen tijdens bezoekuren) of whatsappen: 06 45 70 68 01, e-mailadres: taalpuntoldebroek@bibliotheeknoordveluwe.nl

Contact met het PIO

Heeft u vragen of suggesties voor het PIO? Deze zijn welkom via tel.038 844 00 58 of 06 44 86 77 76 (Kees de Jong) of via mailadres:pio.oldebroek@gmail.com (Ina Mol)

Pin It on Pinterest