Stichting Present Oldebroek is bij uitstek dé vrijwilligersorganisatie die praktische hulpvragen en hulpaanbod bij elkaar brengt. Dat heeft al heel wat mensen uit de brand geholpen. In coronatijd had Present een sleutelrol bij ‘Oldebroek Corona Hulp’ en dat is nu, door de instroom van vluchtelingen, weer het geval bij ‘Oldebroek helpt Oekraïne’. Vrijwel iedereen kent Mirjam Prins-Tjebbes, de dynamische spil in deze organisatie, maar wie zijn de vrijwilligers die haar helpen om alles te organiseren?“

Mirjam kwam anderhalf jaargeleden weer terug bij Present. Mijn zwager Eduard vroeg me toen of ik, voor Mirjam, iets kon betekenen bij de projectadministratie.” Aan het woord is Gerrie Meijer (56). We zitten bij haar aan de keukentafel. Ook dochter Miron (32), een van de drie kinderen van Gerrie en haa rman Herman, zit erbij. Twee van de vier kleinkinderen scharrelen in de huiskamer ernaast. “Ik zorg ervoor dat de gegevens van alle projecten in Presentnet komen, zodat de groepenbegeleiders alle details van elk project kunnen inkijken. Ik kan dat thuis doen op momenten dat het me uitkomt. Ik ben momenteel in between jobs, dus ik ben hier erg blij mee.”

En het werkt

Dochter Miron verzorgt voor Present de website, zij is in het dagelijks leven behalve moeder en vrijwilliger ook communicatiemedewerker bij Proscoop. “Nu met Oekraïne is het allemaal heel snel schakelen, maar we konden mooi terugvallen op Oldebroek Corona Hulp. Knippen, plakken, klaar, om het beetje simpel te stellen. Ik doe de website nu ruim drie jaar en ik kan het er allemaal goed bij doen.” Daarnaast verzorgt Miron de sociale media voor Present en wij van het PIO mogen wel zeggen, dat ze dat heel goed doet. Present is echt present op de socials! “Op Facebook hebben we zo’n 600 volgers en sinds kort zitten we ook op Instagram, met nu zo’n 100volgers. En het werkt. Als er iets nodig is en we zetten het online, dan komt het er.”

Gerrie haakt daarop in door te vertellen dat je met betrekkelijk weinig inspanning toch al veel voor een ander kunt betekenen. “Dat is zo mooi. Mensen zijn vaak metéén of twee uurtjes hulp al enorm geholpen.” In de coronaperiode heeft ze meegewerkt bij het rondbrengen van kaartjes en presentjes. Dat was voor haar een hele eye-opener, zegt ze: “Normaal kom ik niet altijd achter de voordeur, maar als ik dan zie wat voor moeilijkheden er kunnen zijn, zo dicht bij huis, dan raakt me dat.”

Paplepel

Het is mooi om te zien hoe de bereidheid tot het doen van vrijwilligerswerk overgaat van generatie op generatie. Want niet alleen moeder én dochter zetten zich in, Gerrie heeft het omzien naar elkaar echt met de paplepel ingegeven gekregen. Haar vader heeft zich bijvoorbeeld altijd vanuit de diaconie ingezet voor maaltijdvoorziening en dergelijke. En nu wordt het stokje dus weerdoorgegeven. “Ik heb het inderdaad ook te pakken gekregen”, vertelt dochter Miron. “En oom Eduard is echt degene geweest die ons beiden voor Present enthousiast gemaakt heeft.”

Misschien een goede tip voor alle organisaties die nieuwe vrijwilligers zoeken? Denk eens aan de (jonge)mensen in de directe familiesfeer van je vrijwilligers … die kennen de paplepel nog goed.

Kijk voor meer informatie over stichting Present Oldebroek opstichtingpresent.nl/oldebroek, instagram.com/presentoldebroek_,facebook.com/stichtingpresent.oldebroek of bel Mirjam Prins-Tjebbes via tel. 06 48 68 70 03.

Pin It on Pinterest