Jan Duinkerken (71) is de laatste die in deze serie portretten van vrijwilligers binnen het Sociaal Domein wordt voorgesteld. En niet voor niets is deze laatste vrijwilliger een bestuurder, want het wordt voor onze vrijwilligersorganisaties steeds moeilijker om met name nieuwe bestuursleden te vinden. Jan is al 46 jaar getrouwd met Rita, heeft drie kinderen en vier kleinkinderen, maar is juist een voorbeeld van iemand op wie je altijd een beroep kan doen. Zo is hij alweer ruim zeven jaar voorzitter van de PCOB Wezep e.o. (Protestants Christelijke Ouderen Bond), maar daarvoor van diverse andere clubs. Alles bij elkaar is Jan al meer dan twintig jaar ergens voorzitter van! Mensen als Jan zijn hard nodig.

Jan vertelt wat het betekent om voorzitter van de PCOB te zijn: “We hebben 7 of 8 ledenbijeenkomsten per jaar. Als dagelijks bestuur maken we daarvoor een opzet, daarover vergaderen we als bestuur en dan hebben we de ledenbijeenkomst. Dus ik heb eigenlijk ruim 20 voorzittersoptreden per jaar.” Doorgaans komen er 50 tot 60 leden naar een bijeenkomst. “Laatst kwam onze burgemeester, Tanja Haseloop, vertellen over haar werk en toen zagen we wel wat meer leden dan normaal. Zelf vond ik ook onze vorige bijeenkomst erg interessant. Bart Sikkema van Wycliffe Bijbelvertalers was er toen. Een fantastische spreker, echt een verhalenverteller!”

Met pek en veren

In zijn ‘niet-vrijwillige’ werkzame leven heeft Jan 47 jaar bij de ABN Amro gewerkt. “Begonnen aan de balie ben ik langzamerhand in allerlei functies gerold. Jaren geleden had ik de leiding overeen afdeling van 100 meiden, die allemaal ponskaarten aan het inkloppen en aan het kletsen waren. Een lawaai van jewelste en dan wilden ze er ook nog muziek bij! Ik heb toen als eis gesteld dat dan op vrijdagmorgen Hilversum 3 op mocht met ‘De Muzikale Fruitmand’. Ik werd net niet met pek en veren het pand uitgegooid!” Naast zijn werk heeft Jan altijd vrijwilligerswerk gedaan. En zoals vrijwilligers van andere organisaties ook steeds zeggen, is dat vrijwilligerswerk zinvol is. Zowel voor de PCOB-leden als voor hemzelf. “We vinden die bijeenkomsten, en ikzelf ook al die vergaderingen, mooi om te organiseren en mee te maken. Je leert nieuwe dingen, je blijft actief en je doet veel leuke contacten op. Dat geldt zeker ook voor mezelf, ik haal er veel energie uit.”

De aard van het beestje

Jan vindt dat eigenlijk veel meer mensen vrijwilligerswerk zouden moeten doen. “Je mag toch wat doen voor een ander. Er zijn nog zóveel mensen eenzaam en je kunt zó makkelijk veel voor een ander betekenen. Maar veelal komt het vrijwilligerswerk, ook mantelzorg bijvoorbeeld, steeds op dezelfde mensen neer.” Toch wil Jan aan het eind van het jaar gaan stoppen als voorzitter. Wel blijf hij zeker vrijwilligerswerk doen – dat is ook de aard van het beestje – maar na 20 jaar voorzitterschap van diverse clubs is het echt tijd om de voorzittershamer over te dragen. Zo gaat dat.

Vrijwillige bestuursleden

Bestuurders gaan, maar kómen ze ook? Daarom: vindt u het net als Jan belangrijk dat het vrijwilligerswerk in het Sociale Domein doorgang moet vinden? Laat dat even weten via secretaris@pio-oldebroek.nl of kijk eerst op www.pio-oldebroek.nl. U kunt veel betekenen voor anderen en uw eigen leven wordt er rijker door!

“Samen sterker voor senioren in Nederland” Onder dit motto maken de afdelingen van de PCOB zich sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.

De afdeling Wezep e.o. organiseert regelmatig bijeenkomsten en activiteiten voor ontmoeting, ontspanning en voorlichting. Contactpersoon is Jan Bredewout, pcobwezepeo@gmail.com.

Pin It on Pinterest